Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2011

Στο εργαστήρι ενός σπουδαίου συγγραφέα

Το Homo Poeticus ανήκει στην πολύτιμη κατηγορία των λογοτεχνικών βιβλίων που γράφονται από συγγραφείς που επιθυμούν να μας εισαγάγουν στο εργαστήρι του συγγραφέα. Υπ’ αυτή την έννοια πρόκειται για ένα βιβλίο που αφορά και απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε συγγραφείς και κριτικούς της λογοτεχνίας. Ταυτόχρονα όμως είναι από τα βιβλία που λατρεύουν οι «επαρκείς» κατά τον Μονταίνιο, οι γεροί αναγνώστες της λογοτεχνίας.

Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2011

Η ανάγκη της ποίησης

«Τι χρειάζονται οι ποιητές σε μικρόψυχους καιρούς;». Το ρητορικό ερώτημα του Χέλντερλιν τίθεται συχνά με ρητορικό πάντα τρόπο, αλλά διαφορετική σήμερα πια σημασία. Το ερώτημα για τον κορυφαίο Γερμανό ρομαντικό ποιητή είναι ρητορικό, δεν τίθεται καν θα έλεγε κανείς, διότι όχι απλώς η εγνωσμένη αξία, αλλά η ανάγκη για ποιητές και λογοτέχνες είναι παραπάνω από δεδομένη: «Οι Ποιητές [ωστόσο] σαν τους ιερείς του Βάκχου τους σεβασμίους χρεωστούν να φανερώνονται από Χώρα εις Χώραν, εν μέσω των ιερών νυχτών», μεταφράζει τους αμέσως επόμενους στίχους ο Παπατσώνης.

Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2011

31.5.11. Ουδείς αφασκέλωτος...

Τον τελευταίο καιρό δυσκολεύομαι να κάνω την δουλειά μου. Τρέχω σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις, εκθέσεις και νιώθω σαν να κινούμαι εκτός πραγματικότητας. Σε κάποιο παράλληλο σύμπαν. Εδώ ο κόσμος χάνεται, λέω μέσα μου, κι εμείς περί άλλων τυρβάζουμε. Το Σάββατο το βράδυ στο Σύνταγμα το πάθος του κόσμου μου έφερε δάκρυα στα μάτια. Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου να ωρύεται, «Κλέφτες!». Πρώτη φορά διακρίνω κάτι βαθύτερο κι εντονότερο από τη συνηθισμένη αγωνιστική ανάγκη ψυχολογικής εκτόνωσης που υπηρετούν οι διαδηλώσεις.