Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2011

Λογοτεχνικοί θησαυροί παυσίλυπο για τις γιορτές

Οι γιορτές των Χριστουγέννων και των Φώτων, μαζί με την σημαδιακή ημερομηνία έναρξης του νέου χρόνου (της Πρωτομηνιάς που θυμίζει αρχή παραμυθιού: «δώσε κλότσο να γυρίσει, παραμύθι ν’αρχινίσει...) κουβαλούν ένα ευχάριστα βαρύ φορτίο ελπίδας. Η γέννηση του Θεανθρώπου ανανεώνει την αναστάσιμη προοπτική της υπέρβασης του θανάτου, που πατείται θανάτω. Ο νέος χρόνος αναπτερώνει τα μαδημένα από τον προηγούμενο, όνειρα και αναθερμαίνει τις φρούδες ελπίδες μας για ένα ευτυχέστερο μέλλον. Κι όλα τούτα σε πείσμα της οποιασδήποτε κρίσης.


Στο κλείσιμο λοιπόν μιας πολυτάραχης, τρομερής και τρομολάγνας χρονιάς, η ζωηρή εκδοτική κίνηση και ο αχός που σήκωσε η ταυτόχρονη κυκλοφορία μιας χούφτας διαμαντιών της παγκόσμιας λογοτεχνίας αποτελούν το δίχως άλλο βέλτιστο οιωνό. Οπως κι η κοσμοσυρροή που σημειώθηκε σε γιγαντιαίο εμπορικό κέντρο των βορείων προαστίων όπως το περασμένο Σαββατοκύριακο ο όμιλος Λαμπράκη διέθετε έναντι πενιχρού αντιτίμου (1€) αντίτυπα των εκδοτικών σειρών που μοίρασαν τα «Νέα» και το «Βήμα». Ανθρωποι κάθε λογής, κάθισαν για δύο και πλέον ώρες σε μια σοβιετικού τύπου φιδογυριστή ουρά για να προμηθευτούν μερικούς τόμους των έργων του Παπαδιαμάντη ή το «Πόλεμος και Ειρήνη» σε μετάφραση Αρη Αλεξάνδρου.

Στο Facebook, αλλά και εκτός διαδικτύου η κυκλοφορία του opus magnum 1.200 σελίδων του Ρομπέρτο Μπολάνο «2666» από την «Αγρα» πυροδότησε διάπυρες συζητήσεις για το περιεχόμενο και το «κρύφιο» νόημα του.
«Οι Ιστορίες της Κολιμά» του Βαρλάμ Σαλάμωφ, ένα από τα μεγάλα αριστουργήματα του 20ου που κυκλοφόρησε από την «Ινδικτο» μάγεψε τους αναγνώστες ως τυποτεχνικό επίτευγμα, προτού βυθιστούν στην υψηλή λογοτεχνική πρόζα του κατάδικου της Σιβηρίας και την μαεστρική μετάφραση της Ελένης Μπακοπούλου. Τυποτεχνικά αριστουργήματα και οι έκδοσεις σε λεπτό χαρτί 60 γραμμαρίων των «Αδελφων Καραμαζώφ» και η του «Ηλίθιου» του Ντοστογιέφσκι.

Εξαιρετική είναι και η μετάφραση του ποιήματος του Ρίλκε «Η Δευτέρα Παρουσία» από τον Κώστα Κουτσουρέλη που μόλις εξέδωσαν σε ένα βιβλιαράκι κόσμημα οι αγλαότεχνες εκδόσεις «Κίχλη». «Ο Μέλμοθ ο περιπλανόμενος» του Τσαρλς Ματσουρίν, ένα βιβλίο πρόδρομος του ευρωπαϊκού ρομαντισμού που λάτρεψαν συγγραφείς όπως ο πολύς Μπαλζακ, ο Πόε κι ο Μπωντλέρ κυκλοφόρησε στην εξαίσια σειρά Orbis Literae του Gutemberg.

Οι εκδόσεις «Αγρα» παρουσιάζουν ένα δείγμα του ιλιγγιώδους έργου του Ρωσοεβραίου συγγραφέα Βασίλι Γκρόσμαν, το περίκομψο βιβλιαράκι «Μαντονα Σιξτίνα & Αιώνια Ανάπαυση» στην απολαυστική μετάφραση της ποιήτριας Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ. Εξαιρετική μελέτη και εκδοτικό απολαυστικό επίτευγμα των εκδόσεων του Μουσείου Μπενάκη είναι και το λεύκωμα «Κριεζώτου 3» της Εβίτας Αράπογλου με θέμα την κατοικία του ζωγράφου Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα την οποία μετέτρεψε σε μουσείο ο Αγγελος Δεληβορριάς. Παρά και σε πείσμα της κρίσης οι εκδότες επιλέγουν να βγάλουν πολύ σπουδαία βιβλία και να επενδύσουν χρήματα για την δημιουργία ακόμα αρτιότερων, αψεγάδιαστων τυπογραφικών εκδόσεων.

4 σχόλια:

Μύρων Κατσούνας είπε...

Κανένας θησαυρός δεν γράφτηκε,όμως, στα ελληνικά. Τα διαμαντάκια μάς έρχονται άλλοθεν.

Αν του κα, Καλές γιορτάδες!

ναυτίλος είπε...

Καλές γιορτές εύχομαι και "γύρω από το τραπέζι μας"!
Πράγματι η εκδοτική χρονιά τελειώνει καλύτερα από πολλές άλλες. Μακάρι η επόμενη να βρει τους καλούς εκδότες "δυνατούς" ώστε να δούμε κι άλλα ωραία...

Μύρων, τα άλλοθεν διαμαντάκια είναι μάλλον κλασικά έργα, που έχουν εκδοθεί πριν από χρόνια πολλά στο εξωτερικό. Έρχονται δηλαδή ώριμα. Ακόμα και το 2666 κουβαλούσε το μύθο του. Και όλοι τους σχεδόν, έγιναν διάσημοι μετά θάνατον. Σα να λέμε Παπαδιαμάντης, Σκαρίμπας ή Αλεξάνδρου στα καθ ημάς.
Άραγε είναι απίθανο να υπάρχουν και σε μας σπουδαίοι σύγχρονοι συγγραφείς που δεν τους γνωρίζουμε ή που πέρασαν απαρατήρητοι;
Εγώ δεν προλαβαίνω να διαβάσω παρά ελάχιστους και συνήθως αυτούς που προβάλλει η επίσημη κριτική και το εκδοτικό κατεστημένο και συνήθως, απογοητεύομαι...

τουπίκλην λοξίας είπε...

Είναι ένα ερώτημα πολυ κρίσιμο αυτο. Υπάρχουν άραγε σπουδαίοι συγγραφείς που δεν έχουν καταφέρει να εκδώσουν; Κάποιος μου έλεγε πρόσφατα ότι Έλληνας εκδότης απέρριψε βιβλίο με το αιτιολογικό ότι "είναι πολύ καλογραμμενο"!!!
Καλή χρόνια να έχετε με καλα και χόρτα στίγμα διαβάσματα.

Θεόδωρος Γρηγοριάδης είπε...

Καλή χρονιά σας. Στείλtε μου ένα μέιλ για να συνεννοηθούμε για κάτι που αφορά το blog!

teogrigori@gmail.com