Παρασκευή, 9 Ιουλίου 2010

Η αντίσταση ως αριστοκρατική υπεροψία

«Αλλά που τα ξέρετε εσείς όλα αυτά; Εσείς ζείτε σε κανονικές εποχές», αποκρίνεται με ενοχλημένη υπεροψία κατά τη διάρκεια φανταστικού νεκρικού διαλόγου με τον συγγραφέα η μεγάλη κόρη του ήρωα του βιβλίου Μαρί-Λουίζε Φον Χάμερσταϊν.

Στην μεταιχμιακή μας εποχή, ραγδαίων επί τα χείρω, εξελίξεων το υβριδικό βιβλίο του Εντσενσμπέργκερ μοιάζει να κουβαλάει φρικτές εικόνες, σπαράγματα από το μέλλον.

Τετάρτη, 7 Ιουλίου 2010

Κρεμασμένος από τις τιράντες του...

«Κλείνοντας αυτό το κεφάλαιο προσβλέπω με ευχαρίστηση στο μέλλον και στο όσα θα μου προσφέρει το επόμενο κεφάλαιο της ζωής μου, όμως τώρα ήρθε η ώρα να κρεμάσω τις τιράντες μου».

Τρίτη, 6 Ιουλίου 2010

Σκεύη κεραμέως...

Ολοι οι τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας λειτουργούν, όπως κι ο άνθρωπος, ως βιολογικές οντότητες διαγράφοντας την φυσική πορεία της ανάπτυξης, της άνθισης και του μαρασμού. Μέσα από αυτό το πρίσμα είδαν μεταξύ άλλων και την οικονομία πολλές προσωπικότητες ανά τους αιώνες από τον Αριστοτέλη ως τον Εζρα Πάουντ. Ολο αυτό βέβαια πολύ πριν την εμφάνιση της νοοτροπίας της πριμοδότησης του αχαλίνωτου δανεισμού προς τέρψιν ενός ακόρεστου καταναλωτισμού, ανεξάρτητα των αποθεμάτων ή της παραγωγικότητας του εκάστοτε κράτους ή ατόμου.