Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2010

Επάγγελμα: Παίκτης ριάλιτι

Στο απόγειο της επιτυχίας των πρώτων τηλεοπτικών ριάλιτι, ήδη από την εποχή του πρώτου «Big Brother» δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι οποίοι διαπίστωναν απογοητευμένοι την αλλαγή της τηλεοπτικής πραγματικότητας. Μέχρι τότε στη μικρή οθόνη εμφανίζονταν ως επι το πλείστον μεγάλες προσωπικότητες. Ανθρωποι που είχαν κάτι να καταθέσουν από την προσωπική τους πορεία, που οφείλαν την παρουσία τους σε κάποιο επίτευγμα.

Τρίτη, 22 Ιουνίου 2010

Το μικρό βιβλιόφιλο κοινό και η οικονομική κρίση

«Υπάρχει πράγματι μια μικρή, ιδιαίτερη κίνηση, έτσι θα τη χαρακτήριζα, ιδιαίτερη, στα βιβλία που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την κρίση», μου εκμυστηρεύεται, σχεδόν συνωμοτικά, η γνωστή βιβλιοπώλης της «Εστίας» Μαρία Παπαγεωργίου. Είναι ένα ζεστό καλοκαιρινό απόγευμα Παρασκευής και καθόμαστε σε μια στριμωγμένη άκρη πίσω από τον πάγκο του σχεδόν άδειου βιβλιοπωλείου.

Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2010

Ποιητική πρόζα υψηλού επιπέδου

Μιχάλης Γκανάς
«γυναικών μικρές και πολύ μικρές ιστορίες»
Εκδ. Μελάνι
Σελ. 98

Όταν ο ποιητής στρέφεται στην πρόζα βγάζει ολότελα διαφορετικό εργόχειρο από εκείνο του πεζογράφου. Κι αυτό γιατί έχει γερή προπαίδεια σε άλλους ρυθμούς και τρανόπετρους τόπους της γλώσσας. Ισως γιατί ο ποιητής τείνει να φτιάξει γλώσσα, ομιλία που θα μιληθεί, λαλιά που θα κελαηδηθεί, ενώ ο πεζογράφος αποτυπώνει και πλαισιώνει την προφορική γλώσσα με περιγραφές κι όλα τα συμπαρομαρτούντα που απαιτεί η αφήγηση. Οι μικρές και πολύ μικρές ιστορίες γυναικών του Μιχάλη Γκανά φωνάζουν πως βγήκαν από χέρια ποιητή.