Τετάρτη, 7 Ιουλίου 2010

Κρεμασμένος από τις τιράντες του...

«Κλείνοντας αυτό το κεφάλαιο προσβλέπω με ευχαρίστηση στο μέλλον και στο όσα θα μου προσφέρει το επόμενο κεφάλαιο της ζωής μου, όμως τώρα ήρθε η ώρα να κρεμάσω τις τιράντες μου».


Με αυτά τα λόγια ο διάσημος Αμερικανός τηλεπαρουσιαστής Λάρι Κινγκ σφράγισε το τέλος της μακροβιότερης ενημερωτικής εκπομπής της αμερικανικής τηλεόρασης, του «Larry King Live». Μετά από 25 χρόνια εβδομαδιαίων συνεντεύξεων με προσωπικότητες της επικαιρότητας ο 76χρονος δημοσιογράφος διεκδίκησε, όπως είπε, περισσότερο χρόνο για τη γυναίκα και τα παιδιά του. Η πραγματικότητα όμως ομοιάζει περισσότερο με εκείνη των Ελλήνων και Ευρωπαίων πενηντάρηδων και άνω. Και οι μεν και ο δε απομακρύνονται κακήν κακώς από τη δουλειά τους για οικονομικούς καθαρά λόγους.

Ο Λάρι Κινγκ διότι τα ποσοστά τηλεθέασης διαγράφουν δραματική πτώση μαζί – προφανώς – και με τα έσοδα που έφερνε στο CNN, ενώ οι πενηντάρηδες μεροκαματιάρηδες διότι στοιχίζουν αρκετά περισσότερα από τους αντίστοιχους εικοσάρηδες. Και στις δύο περιπτώσεις η πείρα, η αποτελεσματικότητα και κυρίως το επίπεδο της παρεχόμενης εργασίας δεν φαίνεται να παίζουν πλέον κανέναν ρόλο. Τα πάντα σαρώνονται από τη άτεγκτη βουλιμία του κέρδους και τη συνεπακόλουθη λογική της συμβατικής διεκπεραίωσης και της επαρκούς διαχείρισης. Ούτε η καταχώρηση του «Larry King Live» στα περίοπτα ρεκόρ του βιβλίου Γκίνες μπορεί να αναστρέψει την ειλημμένη απόφαση.

Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ των μεγάλων διασημοτήτων που αυτοτροφοδοτούνται από την τηλεόραση και των υπολοίπων εργαζομένων που τρώνε ψωμί από τον μόχθο των χειρών τους είναι πως οι μεν πρώτοι που ονειρεύονταν μια αέναη καριέρα στο γυαλί οδηγούνται εσπευσμένα στην έξοδο, ενώ οι δεύτεροι οι οποίοι προσέβλεπαν σε μια σύνταξη για να αφήσουν πίσω τους τα αγχωμένα χρόνια της εργασίας, αναγκάζονται σε υποχρεωτική – μέχρι το τέλος – αυτοχρηματοδότηση της ζωής τους εργαζόμενοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: