Δευτέρα, 31 Μαΐου 2010

Χορός εκατομμυρίων

Το ποσό των 250.000 στερλίνων ήτοι 290.00 ευρώ προσφέρει στον Βρετανό πρώην πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ ο παραγωγός του χορευτικού ριάλιτι «Dancing with the stars» Κόνραντ Γκριν για να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στην εκπομπή την επόμενη τηλεοπτική σεζόν. Το ριάλιτι «Dancing with the stars» του ABC η αμερικανική εκδοχή του αγγλικού «Strictly Come Dancing» καλεί διασημότητες όπως μοντέλα, ηθοποιούς, πολιτικούς ακόμα και πορνοστάρ να διαγωνιστούν στο χορό ενώπιον του τηλεοπτικού κοινού, το οποίο με τη σειρά του βραβεύει μέσω διαδοχικών ψηφοφοριών το καλύτερο χορευτικό ζευγάρι.


Το αξιοσημείωτο, πέρα από την αναπάντητη μέχρι στιγμής πρόσκληση, έγκειται στον φαινομενικά «υποτιμητικό» τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει ο Γκριν τους πολιτικούς, δηλαδή με όρους απολύτως τηλεοπτικούς, σε ένα επίπεδο όπου η λέξη «τιμή» έχει ως μοναδικό σημαινόμενο την χρηματική αξία. Αντιμετωπίζοντας, έστω και ακούσια, ανθρώπους σαν τον Μπλερ ως τυπικά δείγματα της περιβόητης ελληνικής ρήσης «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό», ως σύγχρονους δηλαδή μισθοφόρους «νόμιμα» ή «παράνομα» χρηματιζόμενους ανάλογα με την περίσταση, ως τυπικό γέννημα του τηλεοπτικού lifesyle, αντίστοιχο των παικτών ριάλιτι αποκαλύπτει για άλλη μια φορά ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός κα ρυπαρός.

Πως ο Μπλερ, όπως και ο Κλίντον στον οποίο έγινε παλαιότερα αντίστοιχη πρόταση δεν διαφέρουν σε τίποτε από τον νέο τηλεοπτικό ανθρωπότυπο που είναι έτοιμος να κάνει τα πάντα έναντι αδρής αμοιβής. Αφού μετά το πέρας της πολιτικής τους καριέρας –όπου υποτίθεται πως δεν βγάζουν χρήματα- δεκαρολογούν εκατομμύρια από ομιλίες κατά τη διάρκεια επίσημων γευμάτων με πρόσκληση, συμβουλές σε αραβικές κυβερνήσεις, τράπεζες επενδύσεων και πολυεθνικές γιατί να αρνηθούν τα παντελονάτα χρήματα ενός χορευτικού ριάλιτι;

Η λογική βέβαια αυτή προσφέρει εξαιρετικό άλλοθι στους δικούς μας πολιτικούς, οι οποίοι δεν έχουν κανένα μέλλον εκτός κόμματος, ανίκανοι καθώς είναι να κερδίσουν την εμπιστοσύνη και του πλέον αδαούς. Το άλλοθι να προσπαθήσουν να βγάλουν, όσο έχουν τη δυνατότητα, όσα περισσότερα μπορούν με «νόμιμο και ηθικό» τρόπο πριν τους φάει το μαύρο σκοτάδι της ιστορίας...

(στην φωτό ο ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Τομ Ντιλέι, ο Αμερικανός Μαντέλης, κατηγορούμενος για παράνομη χρηματοδότηση)

Δεν υπάρχουν σχόλια: