Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2009

Στρεβλώσεις

Mια από τις στρεβλώσεις της δημόσιας ζωής στις ΗΠΑ, (εξαιτίας της τηλεόρασης) είναι σύμφωνα με την Αλεξάντρα Στάνλεϊ των New York Times, ότι οι απαξιωμένοι ή ξεχασμένοι πολιτικοί παλεύουν να επιστρέψουν (να στρέψουν και πάλι πάνω τους τα φώτα τη δημοσιότητας) αυτοεξευτελιζόμενοι. Οι διάττοντες αστέρες των ποικίλων «ψυχαγωγικών» εκπομπών ενδύονται, αντίστοιχα, τον μανδύα της σοβαρότητας εξομολογούμενοι μύχια ηθικά ή ανήθικα μυστικά.
Οι πολιτικοί, υποστηρίζει η κ. Στανλεϊ συνειδητοποιούν πως τα λόγια δεν αρκούν πλέον για να αγκιστρώσουν το κοινό οπότε παρατολμούν να το ψαρέψουν λικνίζοντας τα οπίσθιά τους και αποκαλύπτοντας τον τρελό χορευτή που κρύβουν μέσα τους. Χαρακτηριστική περίπτωση εκείνη του Ρεπουμπλικανού πρώην προέδρου της βουλής των αντιπροσώπων, Τομ Ντιλέι, ο οποίος τα «έδωσε όλα» στην πίστα του ριάλιτι «Χορτεύοντας με τα αστέρια», ενώ κατηγορείται για παραβίαση της νομοθεσίας περί χρηματοδότησης των κομμάτων.
Αντίθετα οι διάφορες μπαγιάτικες διασημότητες σπεύδουν στο πρώτο διαθέσιμο τοκ σόου για να αποκαλύψουν κάποιο φρικιαστικό μυστικό: είτε μια ηλίθια βουτιά στον ανηλεή κόσμο των ναρκωτικών, είτε την οικειοθελή αιμομικτική σχέση με έναν εκ των γονέων.
Εν ολίγοις οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι διαπραγματεύονται ακριβά μια υποτιμημένη μετοχή, την αξιοπρέπειά τους, ενώ οι άνθρωποι του θεάματος ξεπουλούν (επίσης ακριβά) ψίχουλο, ψίχουλο την ιδιωτική τους ζωή. Κι αυτό διότι από την άλλη πλευρά, το αντίτιμο είναι ανεκτίμητο. Η αναγνωρισιμότητα που προσπορίζει η σταθερή παρουσία στα τηλεοπτικά πλατό δεν μετριέται απλώς σε χρυσάφι, όπως κάποτε η τιμή και η αξιοπρέπεια, αλλά με τον τζογαδόρικο όρο «όλα ή τίποτα». Γιατί η ωχρόλευκη αναγνώριση που παρέχει το τηλεοπτικό γυαλί από τον παίκτη του ριάλιτι μέχρι τον υποψήφιο βουλευτή ή υπουργό αποτελεί την πρώτη ύλη για τη χάλκευση μιας ονειρεμένης καταναλωτικής ζωής χωρίς ανησυχίες. Με άλλα λόγια στην τηλεόραση διαστρέφονται συστηματικά οι όροι της δημοκρατίας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: