Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου 2009

Εκστρατείες


Από τον Ευγένιο Αρανίτση.

Το να εκθειάζουμε ή απλώς να ανεχόμαστε το πέρα για πέρα άχρηστο καταναλωτικό αντικείμενο, υπό το βάρος του οποίου ακριβώς ξεψυχούν οι ελπίδες για μια πιο όμορφη και συγκινημένη ζωή, φαίνεται πλέον να είναι μονόδρομος, η δε συσσώρευση των σκουπιδιών δεξιά και αριστερά αποτελεί την παρωδία του.

Παύοντας να κοιτάμε τα άστρα, υποκύπτουμε στη γοητεία αστρονομικών μεγεθών. Εχοντας χάσει κάθε αίσθηση της χρησιμότητας των πραγμάτων και, μαζί, κάθε νοσταλγική επιθυμία για την επίδραση που θα ασκούσαν ως δώρα ή ενθύμια, τέλος περιορίζοντας τον διαμεσολαβητικό τους χαρακτήρα μέχρι να παγώσουν, τα μετατρέψαμε σε σκουπίδια, των οποίων το πιστοποιητικό γνησιότητας είναι η τιμή - αντιστρόφως ανάλογη της ανάγκης.

ΦΥΣΙΚΑ, ισχύει πρωτίστως η αναλογία μεταξύ του σκουπιδιού και του εμπορεύματος που χάνει την αξία του καθώς ευτελίζονται οι τιμές των παραγωγών υπέρ των μεσαζόντων, οπότε οι αγρότες, λόγου χάριν, σκορπίζουν τα προϊόντα στα πεζοδρόμια, θέλοντας να θυμίσουν στην κοινή γνώμη ότι τα ροδάκινα δίνονται προς 20 λεπτά το κιλό, τα πορτοκάλια προς 1 λεπτό κ.ο.κ. - ωστόσο ο αληθινά μοντέρνος, ο ψυχεδελικός τρόπος για να υποτιμήσεις κάτι είναι, παραδόξως, να ανεβάσεις την τιμή πώλησης στα ύψη, κι έτσι να το γελοιοποιήσεις. Ακούγοντας κανείς ότι κυκλοφορούν ρολόγια χεριού που κοστίζουν 330.000 ευρώ, αισθάνεται το σοκ που προκαλεί το οξύμωρο ενός πολυτελούς σκουπιδιού, δηλαδή τη μηδαμινότητα του πράγματος, συγκριτικά με το πόσο «αξιολογείται» εκτεθειμένο στη βιτρίνα.

ΣΤΗΝ ΤΑΪΛΑΝΔΗ, ένας σχεδιαστής μόδας παρουσίασε πρόσφατα μια διαμαντένια τιάρα αξίας 2.000.000 δολαρίων, προορισμένη να φοριέται από σκυλάκια σαλονιού· το δικό του, που το κρατούσε με χάρη κυρίας ανάμεσα στο μπράτσο και στα πλευρά του, τη φορούσε λιγάκι λοξά, σαν τραγιάσκα. Επόμενο ήταν εξάλλου να ασφαλιστούν τα πόδια του Ρονάλντο προς 47.000.000. Οσο για το χαβιάρι που κοστίζει 27.000 δολάρια το κιλό, η κραυγαλέα αντίθεση αντικειμένου και τιμής στη λιανική, ανεξάρτητη απ' τις τέρψεις του ουρανίσκου, υποβιβάζει το έδεσμα σε κάτι εφάμιλλο της ρέγκας.

ΤΕΤΟΙΟΙ παραλογισμοί ωχριούν μπροστά σε υπερβολές ακόμη πιο κακόγουστες, όπως παραδείγματος χάριν τα χερούλια πόρτας από πλατίνα ή οι νιπτήρες τουαλέτας, διακοσμημένοι με ρουμπίνια, στις επαύλεις του Μπέβερλι Χιλς, για τους οποίους πληρώνει όσο και για μια λιμουζίνα. Παρόμοιο αγαθό, ολότελα άχρηστο στα μάτια του κόσμου, είναι το υποτιθέμενο διαφημιστικό όφελος απ' τις υπερκοστολογημένες προεκλογικές εκστρατείες των κομμάτων. Αγαθό επομένως αναντικατάστατο.

Δημοσιεύθηκε στην «Ελευθεροτυπία» το Σάββατο 5/9/09

Δεν υπάρχουν σχόλια: