Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2009

Πόλη βάσανο


To πήρε για πρώτη φορά το μάτι μου στη βάση ενός μαδημένου τοίχου στα Εξάρχεια. Με μικρά κάπως καλλιγραφικά γράμματα, μια μόνο λέξη, σχεδόν ψιθυριστή: «βασανίζομαι». Ηταν ένα γλυκό ανοιξιάτικο απόβραδο και σεργιανίζαμε στην περιοχή μ’ έναν φίλο. Δυο στενά πιο κάτω το συναντήσαμε ξανά. Λίγα βήματα πιο πέρα διαβάσαμε και πάλι, χαμηλά, σύρριζα στο σκονισμένο έδαφος, σαν υποσημείωση στο πελώριο κενό του τοίχου: «Βασανίζομαι».
«Κάποιος πρέπει να υποφέρει πολύ», σχολιάσαμε βιαστικά, αποφεύγοντας να αναφερθούμε στην λαβωμένη μας διάθεση, η οποία όμως αντικαθρεφτιζόταν στα πρόσωπά μας. Έκτοτε έγινα πιο προσεκτικός στο περίεργο αυτό σύνθημα, το βλέμμα μου σάρωνε τους κραυγαλέους τοίχους της πόλης. Άρχισα να το πετυχαίνω όλο και πιο συχνά. Την ίδια λέξη, τον ίδιο καλλιγραφικά ευαίσθητο γραφικό χαρακτήρα. Και κάθε φορά ένιωθα το ίδιο μύχιο τσίμπημα, την ίδια μελαγχολική διάθεση να με κατακλύζει. Τη διάθεση που διάβαζα στα βουβά πρόσωπα των ανθρώπων που άρχισα να ρωτώ όλο και πιο συχνά αν άκουσαν το πονεμένο παράπονο της πόλης. Πριν από μερικές μέρες το ξαναπέτυχα μακριά από τα Εξάρχεια. Στην τυφλή πλάτη πολυκατοικίας στη Νέα Σμύρνη. Δεν επρόκειτο πλέον για κάποιον μαύρο και άραχλο που οριοθετούσε με το αλγεινό του μήνυμά τα όρια της συνοικίας του όπως οι αδέσποτοι σκύλοι την περιοχή τους. Ο ψίθυρος είχε γίνει κραυγή και η υποσημείωση πηχυαίος τίτλος. Ενα πελώριο «βασανίζομαι» έπιανε δύο ορόφους της πολυκατοικίας αντηχώντας σ’ ολόκληρη την περιοχή. «Κανένας παλαβός θα είναι», σχολίασε μια περαστική. «Διαφημιστικό κόλπο», αντέτεινε ένας γείτονας. Οπως κι αν έχει, όσοι ενστικτωδώς συμπάσχουν αναγνωρίζοντας κάτι από τον δικό τους πόνο στον ανώνυμο μοναχικό ολολυγμό που μοιάζει να βγαίνει από τα σπλάχνα της Αθήνας, δεν εξαπατηθήκαν από κανέναν. Ο φαύλος κύκλος έσπασε: η πόλη έπαψε να φυλάει τα έρημα που η ίδια γέννησε. Η ζωή γίνεται ολοένα και πιο αβίωτη. Οι πολίτες τριγυρνούν με λυμένο το ζωνάρι και το στόμα τους για καβγά. Ομως κάτω από τον γκρίζο βόμβο των κουραστικών μονολόγων, ανθρώπων κι εξατμίσεων, η Αθήνα βροντοφωνάζει: «βασανίζομαι».

5 σχόλια:

Κωνσταντίνος Πουλής είπε...

Το περίεργο είναι ότι αυτός ο άνθρωπος γράφει στον τοίχο κάτι που δεν είναι βέβαιο ότι θα το λέει στους φίλους του. Το βάσανό του το γράφει σε σύνθημα και το ανακοινώνει σε όλους και σε κανέναν. Αυτό παλιά θα το έκανε ο τρελός του χωριού, αλλά το δικό μας χωριό δεν έχει μόνο έναν τρελό. Αυτές οι ανυπόγραφες εξομολογήσεις με ταράζουν κι εμένα, διότι δείχνουν να μην έχουν πού να ακουμπήσουν, καταλαβαίνεις έναν άνθρωπο που βαράει την πιστολιά στον αέρα και γυρίζει στο καβούκι του. Ξέρω ‘γω, φαντάζομαι. Μπορεί να πέφτουμε κι οι δύο έξω, αλλά δυστυχώς αν δεν είναι έτσι γι’ αυτόν, θα είναι για άλλους.

ποετάστρος είπε...

Αυτό είναι το τραγικό Κωνσταντίνε μου, ότι σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό, σε κάποιο δηλαδή επίπεδο έχουμε απόλυτα δίκιο κι εσύ κι εγώ. Περιγράφουμε υπαρκτές καταστάσεις μόνο με το οξυμένο ένστικτο του Αθηναίου.

το θείο τραγί είπε...

είναι γραμμένο και σε άλλα σημεία της πόλης και βροντοφωνάζει μαζί μου

ποετάστρος είπε...

Βροντοφωνάζει η πόλη, δηλαδή όλοι μας...

蔥油餅Jon είπε...

cool!very creative!avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,情色論壇,性感影片,正妹,走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,線上遊戲,色情遊戲,情色