Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2009

Πιστεύεις στον Θεό κύριε Wittgenstein ;"Eκείνη την περίοδο ο Wittgenstein (...) είχε πάει στο σπίτι ενός μεθοδιστή ιερέα, του Wynford Morgan. Κατά την πρώτη επίσκεψή του στο σπίτι, η κα Morgan, επωμιζόμενη τον ρόλο της περιποιητικής οικοδέσποινας, τον ρώτησε αν ήθελε λίγο τσάι και μήπως ήθελε τούτο και μήπως ήθελε κείνο. Ο σύζυγός της φώναξε από ένα άλλο δωμάτιο: "Μη ρωτάς. Δώσε!".Ήταν μια παρατήρηση που έκανε τεράστια εντύπωση στον Wittgenstein και την επαναλάμβανε στους φίλους του σε αρκετές περιπτώσεις.
Από άλλες όμως πλευρές, ο οικοδεσπότης δεν έκανε και τόσο καλή εντύπωση στον Wittgenstein. Τον κορόϊδευε που είχε τους τοίχους του σπιτιού του γεμάτους βιβλία που ποτέ δεν διάβαζε και τον κατηγορούσε ότι τα είχε εκεί απλώς για να εντυπωσιάζει το ποίμνιό του. Όταν ο Morgan ρώτησε τον Wittgenstein αν πιστεύει στον Θεό, εκείνος απάντησε: "Ναι, πιστεύω, αλλά η διαφορά ανάμεσα σ'αυτό που πιστεύετε εσείς κι αυτό που πιστεύω εγώ μπορεί να είναι άπειρη".

idem σελ. 469

Πόσο τεράστια απόσταση δεν χωρίζει τον άνθρωπο που παλεύει με την πίστη του, που προσεύχεται παρακαλάει, αμφιβάλλει, αποτυγχάνει και ξαναπροσπαθεί από τους αραγείς αρχιερείς και φαρισαίους που φύονται στα κανάλια και στη συνέχεια μπερδεύουν τα τηλεοπτικά πλατώ με τον άμβωνα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: