Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2009

λίγο παλιό, αλλά επίκαιρο

Ποια ειδησεογραφικά θέματα θα προβάλλονταν σε έναν κόσμο χωρίς δημοσιογράφους ή τουλάχιστον χωρίς εκδότες; Σε ποιο βαθμό οι πολίτες θα έφτιαχναν διαφορετικό πρωτοσέλιδο από τους επαγγελματίες του χώρου;
Εάν οι χρήστες των ειδησεογραφικών ιστοσελίδων μπορούν να αποτελέσουν ένδειξη ενός κοντινού αλλά πολύ διαφορετικού μέλλοντος στον τομέα της ενημέρωσης, τότε αυτό διαφαίνεται πολύ πλουσιότερο, με μεγαλύτερη ποικιλία, ακόμη πιο εφήμερων όμως, θεμάτων. Σύμφωνα λοιπόν με πρόσφατη έρευνα, η δραστικότερη αλλαγή εντοπίζεται στις πολύ διαφορικές, αλλά και αντιφατικές πηγές από τις οποίες θα προέρχονται οι πληροφορίες.
Στην έκθεση που κυκλοφόρησε το Παρατηρητήριο για την Αρτιότητα της Δημοσιογραφίας (PEJ) με θέμα «Η κατανόηση των ειδήσεων στη εποχή της πληροφορικής», γίνεται σύγκριση μεταξύ της ειδησεογραφίας των παραδοσιακών ΜΜΕ (εφημερίδες, ραδιόφωνο, τηλεόραση) με την αντίστοιχη θεματογραφία των ειδησεογραφικών ιστοσελίδων για διάστημα μιας εβδομάδας.
Την εβδομάδα που ο παραδοσιακός τύπος είχε ως κύριο θέμα στις ΗΠΑ τις εξελίξεις στο Ιράκ και το δημόσιο διάλογο για το ζήτημα της μετανάστευσης, οι τρεις ειδησεογραφικοί δικτυακοί τόποι με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα (Digg, Reddit, Del.icio.us) ασχολούνταν κατά κύριο λόγο με την κυκλοφορία στην αγορά του πρωτοποριακού κινητού τηλεφώνου iphone της Apple και το γεγονός ότι η Nintendo ξεπέρασε τη Sony σε αξία στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με την έρευνα, το ερώτημα κατά πόσο οι πολίτες ιεραρχούν τις ειδήσεις διαφορετικά από τους επαγγελματίες απασχολεί ολοένα και περισσότερο τους Αμερικανούς. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι δικτυακοί τόποι εστιάζουν πλέον στην ενημέρωση του χρήση σχετικά με τι ενδιαφέρει περισσότερο τους άλλους: Ποιες ιστορίες, ποια θέματα διακινήθηκαν περισσότερο μέσω e-mails και βίντεο;
Σύντομα οι δικτυακοί τόποι της επαγγελματικής δημοσιογραφίας, όπως το CBSnews.com θα επιτρέπουν στους χρήστες του διαδικτύου να κατασκευάζουν τις ειδήσεις. Οι δικτυακοί τόποι που προέκυψαν ως εικονικοί τόποι συνάντησης και επικοινωνίας αποτελούν πλέον το μέσο για την καταγραφή του σφυγμού του διαδικτύου: εκεί μπορεί κανείς να διαπιστώσει ποια θέματα έρχονται πρώτα στις προτιμήσεις της κοινότητας του ίντερνετ, ποια θεωρούνται πιο σαγηνευτικά ή πιο διασκεδαστικά. Η τάση αυτή της «ανορθόδοξης», σύμφωνα με τα κριτήρια των παραδοσιακών ΜΜΕ, ιεράρχησης των ειδήσεων επηρεάζει βαθμιδόν όλους τους μεγάλους δικτυακούς τόπους μεγάλης επισκεψιμότητας (ιδιαίτερα στους νέους), όπως το MySpace, οι οποίοι κατασκευάζουν ξεχωριστές σελίδες με «ειδησεογραφικά» θέματα ή σύμφωνα με την γλώσσα της αγοράς, εισέρχονται δυναμικά στην επιχείρηση της «διασποράς» ειδήσεων.
Εύλογες είναι όμως οι ανησυχίες που γεννούν αυτές οι διαπιστώσεις, καθώς το ίντερνετ μοιάζει να ακολουθεί την πεπατημένη των τοπικών αμερικανικών τηλεοπτικών σταθμών, όπου ο θεατής ενημερώνεται σχεδόν αποκλειστικά για τα τεκταινόμενα στη γειτονιά (κάτι σαν εξέλιξη των συζητήσεων συνοικιακού κομμωτηρίου) σε βάρος των εξελίξεων στη χώρα ή σε παγκόσμιο επίπεδο. Εντείνονται οι φόβοι ότι ο μελλοντικός χρήστης του ίντερνετ θα ζει κλεισμένος, σαν άλλος ήρωας του Ντοστογιέφσκι στο δικό του εικονικό «υπόγειο» ενημερωνόμενος αποκλειστικά και μόνο για τα νέα προϊόντα που προσφέρει η παγκόσμια αγορά προς κατανάλωση. Κι ο υπόλοιπος κόσμος μπορεί να οδεύει προς τον χαμό του...

8 σχόλια:

το θείο τραγί είπε...

Τελικά -μού δημιουργήθηκε η απορία- είσαι δημοσιογράφος;

Ο ίδιος

Υ.Γ. Βέβαια έχει ενδιαφέρον το αρθράκι για την αλήθεια των πραγμάτων που κομίζει...

ποετάστρος είπε...

Δε μου αρέσουν οι επαγγελματικοί τίτλοι. Τους νιώθω ψεύτικους. Γράφω ως συντάκτης σε εφημερίδα.

το θείο τραγί είπε...

Κι εγώ, φίλε μου, είμαι με την σειρά μου αναγκασμένος να ομολογήσω πως... ασχολούμαι με τα... γράμματα.

Μάς εύχομαι καλή πρόοδο, λοιπόν. Τί άλλο;


Υ.Γ. Δες και αυτήν την εκτίμηση ενός τρίτου: http://gerasimos-memoryland.blogspot.com/2009/02/blog-post_19.html -Γράφει για τα γεγονότα που προηγήθηκαν, για τα οποία έγραφες προχθές και σύ, τότε που στάθηκα στο blog σου. Θα το χαρείς. Ο ίδιος. Με εκτίμηση.

ποετάστρος είπε...

Οταν λες με τα γράμματα;
Είσαι γραφιάς;

ποετάστρος είπε...

Θετικά το λέω, δεν αντέχω το συγγραφέας...

το θείο τραγί είπε...

Είμαι ένας πρακτικός άνθρωπος. 'Ενας άσημος γραφέας... Αυτό μόνο. Μόνον αυτό. Το άωρον είναι σήμα θανάτου, κοινώς... ο τάφος μου.

ΙωάννηςΚ (πρώην ioannisk) είπε...

Πρέπει να παραδεχτώ πως δεν έχω άποψη για το αν είναι καλό το "μενού" των ειδήσεων να φτιάχνεται από επαγγελματίες ή από απλούς πολίτες. Κρίνοντας βέβαια από τους εγχώριους anchormen θα έλεγα πως δεν έχει σημασία αλλά οι εγχώριοι anchormen υπάρχουν επειδή τους βλέπει ο μέσος κάτοικος, οπότε?

ποετάστρος είπε...

θείο τραγί. Η τα γράμματα είναι και μελέτη θανάτου ή είναι φλυναφήματα

Ιωάννη Κ Οπώς παντού αλλού έτσι και στη δημοσιογραφία το κρίσιμο είναι η ειλικρίνεια της ματιάς.