Παρασκευή, 3 Οκτωβρίου 2008

Η απερίγραπτη δύναμη των λέξεων

Οι λέξεις μοιάζουν με τους βόλους που παίζαμε μικροί. Προσπαθείς να τις βάλεις σε μια σειρά για να εκφράσεις ένα νόημα, όμως εκείνες κυλάνε και σχηματίζουν διαφορετικά σχήματα, που μεταφέρουν παρεμφερή ή και εντελώς διαφορετικά νοήματα από κείνα που επιζητούσες να εκφράσεις.
Πάντα μέσα στις φράσεις θα ξεπετάγονται ορισμένες στενοκέφαλες λέξεις που σε πείσμα του συγγραφέα θα συναδυάζονται απρόσμενα με κάποιες άλλες και θα διατυμπανίζουν όλες μαζί, ανάμεσα στις γραμμές, το δικό τους χαβά: ένα νόημα που δεν είχες προβλέψει.
Οι λέξεις έχουν τεράστια δύναμη. Κυλανε και σε πάνε όπου θέλουν εκείνες. Χρειάζεται υπεράνθρωπη προσπάθεια για να τις βάλεις στη σειρά (σαν άτακτα μαθητούδια) να μιλήσουν τη δική σου, κι όχι τη δική τους γλώσσα. Υπεράνθρωπη προσπάθεια για να πάψουν να σου βγάζουν τη γλώσσα.
Κι αν κάνεις το λάθος και προσπαθήσεις να τις καθυποτάξεις με τη βία, σαν κακός γυμνασιάρχης ή αντίθετα αν γαντζωθείς με νύχια και με δόντια απ' αυτές, θα κυλίσουν, όχι πια σαν όμορφοι διαφανείς βώλοι με το παλ χρωματάκι στη μέση, αλλά σαν μικροί βράχοι και θα σε παρασύρουν μαζί τους στην κατρακύλα. Καμία φορά και μέχρι τον γκρεμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: